keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Juhlahumua


 
Keskikesän juhla on aivan kohta täällä!

Suosin juhlissa pieniä naposteltavia. Juhannus vietetään usein mökkioloissa, joten ruoan valmistus saattaa olla hankalaa, tai ainakin työlästä. Osan juhlanaposteltavasta voi kuitenkin esivalmistella, ja asettaa vain tarjolle perille päästyään. Aivan loistava setti siihen löytyy tässä:


Itsetehtyä hummusta kera dippailtavien. Hummus on tosi simppeli tehdä itse, ja säilyy hyvin! Juhlapaikalle tarvitaankin enää vain veitsi pilkkomista varten, ellei sitten pilko purhkkeihin valmiiksi lähtöpaikassa. Toisaalta voi myös hankkia sellaista, mitä ei tarvitse pilkkoa. Niitä on tuossa kuvassakin minitomaatit, ja viinirypäleet (makeannälkään), mutta lisäksi voisi olla myös miniporkkanat.
Mikäli viitsii nähdä vaivaa pilkkomiseen, ja se vielä onnistuukin olosuhteiden puolesta, voi hummukseen dipata melkeinpä mitä tahansa: tummaa maalaisleipää (muuten tosi hyvä välipala, eli leivälle päällysteeksi hummusta), kurkkua, kukkakaalia, raakoja herkkusieniä, omenaa jne.


Hummus:
* purkki kikherneitä
* purkki artisokan sydämiä
(tämä on vapaaehtoinen kohta, mutta nämä antavat ihanan pehmeän maun)
* hyppysellinen suolaa
* ripaus pippuria ja paprikajauhetta
* reilusti lorautellen oliiviöljyä, noin reilu 1dl
* puolikkaan sitruunan mehu

Laita kaikki aineet samaan syvään kippoon ja soseuta sauvasekoittimella sopivan tasaiseksi tahnaksi. That's it!!



Muita simppeleitä, ja näppäriä juhlanapsittavia ovat ilmakuivattu kinkku, ja bresaola (vastaava tehty naudasta) käärittynä cantaloupe- tai hunajameloniin. Seuraksi rucolaa, balsamicoa ja pippuria. Toimii aina.



Jos voi vähän kikkailla, vaikka eipä tämäkään mikään vaikea toteutettava ole, niin voi näpertää pienille ruisleivän paloille (vaikkapa ruisnapeille), lohileipäsiä. Tämä herkku ei tosin säily hyvin, eli mikäli kylmätiloja ei ole, olehan varovainen.
Tässä kuvassa on Heinolassa sijaitsevasta Heila-nimisestä luomupuodista saatavaa täysjyväruisleipää. Laita leivälle margariinia, salaatinlehti, pari viipaletta keitettyä kananmunaa, kylmäsavulohta, tilliä ja pala sitruunaa.


Sitten ruoasta seuraavaksi tärkeimpään, eli laittautumiseen :). Kävin eilen kampaajalla piristyttämässä kuontaloani kesää varten. Vaalean sekaan ripoteltiin kirsikkaista sävyä. Tykkään kovasti!


Olin eilen ihan oikeissa juhlissa, ja laitoin pitkästä aikaa tämän kivan mustavalkoisen mekon. Juhannusta en juhli näin tälläytyneenä, vaan sopivan rennoissa tamineissa. Mutta juhannuspostaus tulee erikseen :).



Loppukevennykseksi, tai oikeastaan tämä ei nyt ole kevyttä, voin kertoa, että silloin tällöin tuore pulla on oikein hyvä herkkuvalinta. Urheileva keho kyllä kestää sen. Liian tiukat dietit eivät toimi muutenkaan, koska kieltolistaa jaksaa harva ylläpitää koko elämäänsä, ja liian tiukat ruokarajoitteet saavat pinnan kireälle. Tästä on kyllä omaakin kokemusta, mutta onneksi kokemuksista voi oppia! Niinpä terveellisestä ruokavaliosta "sortuminen" ajoittain on henkiselle hyvinvoinnille tärkeä asia. Joka päivä ei kannata pullaa, tai jäätelöä syödä, koska siitä saattaa tulla opittu tapa, ja joillakin se luistaa muunkin ruokavalion epäterveelliselle linjalle. Kerran viikossa ei kuitenkaan  "paheellinnen" herkkupala haittaa (kunhan se yksi herkkupala ei ole yksi suklaalevy ;) ). Pulla ja ns.perusjäätelö ilman erikoisia lisäkökköjä, ovatkin valintoja terveellisemmästä päästä. Viinerit, sipsit, munkit ja suklaat taas ovat niitä huonoimpia, mutta toisaalta, eivätpä nekään silloin tällöin syötynä ketään pullista. Karkit lähtevät monella, myös minulla, lapasesta, koska ne ovat pahasti koukuttavia, jolloin irtokarkekja himoitsee suunnilleen koko ajan. Niitä syö siis helposti ihan liikaa. Pullaa on helpompi ottaa vain se yksi, ja jäätelökin on järkevämpää nauttia annoksena, eikä purkista, jos terveellinen ruokavalio on kiinnostuksen kohteena.


Tällä viikolla herkuttelin yhtenä aamuna Espan kahvilasta saatavalla mansikkarahkapullalla.

2 kommenttia: