tiistai 19. kesäkuuta 2012

Salaattibaari


Avomaankurkkua, punasipulia, avocadoa, cantaloupea,
paprikaa, vihreitä linssejä, lollo rosso-salaattia

Eräs kaverini totesi joskus, että olen yksi salaatti koko ihminen. Se tavallaan pitääkin paikkansa, koska syön joka päivä salaatteja. Rakastan raakoja vihanneksia! Olen siis juuri sellainen porkkanan purija ja joka aterialle täytyy pilkkoa jotain, mutta ei se ole suuri vaiva.
Keksin salaatteja tosi helposti - niihinhän voi laittaa melkeinpä mitä tahansa, ja balsamicolla, sekä pippurilla saa säväytettyä kaikkia yhdistelmiä! Menee vain vihannesosastolle ja katselee ympärilleen, ja tarttuu niihin vihanneksiin ja hedelmiin, joita sinä päivänä tekee mieli. Kaikkea erilaista kannattaa kokeilla, ja on myös hyvä vaihtaa vitamiininlähteitä, eli ei kannata jumiutua esimerkiksi pelkkään paprikaan ja kurkkuun, vaan tilalle vaikkapa kukkakaalia ja kesäkurpitsaa.

Mozzarellaa, paistettua munakoisia ja punakevätsipulia, mustapapuja,
kevätsipulin varsia (raakana), tummia viinirypäleitä, paprikaa,
salaatti mix-ruukku, kirsikkatomaatteja

Tässä hieman sisältöjä salaatteihin. En nyt listaa tähän niitä perus kurkku-tomaatti-paprika, koska ne varmasti kaikki löytävät. Laitan aina salaattiin jotain hedelmää vihannesten seuraksi. Lisäksi joko kananmunia, jotain juustoa tai papuja/linssejä/ molempia. Rohkeasti vaan eri yhdistelmiä kokeilemaan!
* avocado (pehmentää aina salaatin, korvaa kastikkeen)
* parsakaali (voi syödä myös raakaana!)
* kukkakaali - huomioi eri värit: niitä on valkoisen lisäksi
lilana ja vihreänä, tykkään eniten raakana
* munakoiso (kannattaa paistaa öljyssä kultaiseksi ja ripotella [ruusu]suolaa päälle)
* kesäkurpitsa (raakana ja paistettuna, kuten munakoiso)
* avomaakurkku
* suippopaprika
* viinirypäleet
* kirsikka- ja minluumutomaatit, myös keltaiset!
* melonit (vesi-, verkko- ja cantaloupesellaiset)
* päärynä ja omena
* ananas öljyssä paistettuna ja chilillä maustettuna
* punasipuli
* kevätsipuli
* rucola, basilika, tilli, ruohosipuli, minttu
* punajuuri (keitä kypsäksi, jos paistat sen jälkeen, mausta esim rosmariinilla ja pippurilla)
* salaatinlehdistä: lollo rosso, tammenlehvä, frisee-salaatti jne.
* artisokan sydämiä
* aurinkokuivattuja tomaatteja
* kevyesti keitettyjä ruusukaaleja (pikkuisen suolaa päälle)
* herkkusieniä, huom! voi syödä myös raakana :)
*raejuustoa - syön joka päivä, loistava proteiinin lähde!!
* halloumjuustoa (paistettuna, tai raakana)
* mozzarellaa
* fetaa
* leipäjuustoa

* mustapapuja
* valkoisia jättipapuja
* vihreitä- ja punaisia linssejä
* kikherneitä
* kidneypapuja
* ruskeita
* tofua - paista öljyssä ja sitruunassa

Mun lempisalaatti:
Cantaloupemelonia, avocadoa, mozzarellaa (revittynä isosta pallosta), makeita kirsikkatomaatteja, artisokansydämiä öljyssä, rucolaa, lollo rossoa, paistettua munakoisoa, punasipulia raakana ja vihreän kukkakaalin nuppuja (ei saatavilla tosin talvella). Päälle paljon pippuria ja sopivasti balsamicoa. Artisokan öljystä saa myös maustetta, mutta siis öljystä otetaan vain pikkuisen, ei koko purkkia!


Kevätsipulia, paprikaa, cantaloupea, tummia viinirypäleitä, raakaa kukkakaalia, kurkkua, tilliä,
salaatinlehtiä, kirsikkatomaatteja


Tofua paistetun ananaksen ja salaatinlehtien kera


Jälkkäriksi tietysti hedelmäsalaattia!

Tässä tosi simppeli versio: mansikoita, cantaloupea ja ananasta (tuoretta, ehdottomasti!!)

Ja kun oikein haluaa herkutella, niin kaveriksi taas tuota vanlijakastiketta (Valion Vanhanajan, energiasisällöltään kevyt, mutta paksua ja täyteläistä).


Hedelmiä hedelmäsalaattiin:

* omenat, kokeile eri lajeja! Mun suosikkeja Pink lady, Honey Crunch, Royal Gala
* päärynät (Conference-merkkinen)
* nektariini
* tuore ananas
* mango
* keltainen ja vihreä kiivi
* viinirypäleet
* melonit
* aprikoosi
* banaani
* appelsiini

Voi myös yhdistää marjoja: mansikat, mustikat, vadelmat, karhunvatukat jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti