perjantai 15. kesäkuuta 2012

Pariisilainen ilta

Pariisi on vienyt sydämeni, pahasti. Kaipaan sinne oikeastaan aina, joten minussa asuu pieni pariisitar. Olen käynyt viimeiset kuusi vuotta kyseisessä kaupungissa vähintään kerran vuodessa, eikä reissuille loppua näin (päinvastoin!), jotrn fiilistelen paikkaa pariisilaistyyppisen illan merkeissä usein kohtalotoverini kanssa. Meillä on monta Pariisi-perinnettä, joista teemoja iltamiimme nappaamme. Usein se on ruoka, kuten oli nytkin. En muuten kauheasti valmiita reseptejä käytä, vaan olen soveltava kokki, ja niin sekin oli nytkin.

Tällä kertaa söimme tartar-pihviä maukkaalla salaatilla. Se on vastustamattoman hyvää! Tiedän tosin, että kyseinen pihvi jakaa mielipiteitä, eivätkä jotkut siedä lainkaan raakaa lihaa, mutta koska muutenkin tykkään syödä raaka-aineita raakana, varisnkin lähes kaikki mahdolliset vihannekset, niin punainen liha - silloin kun sitä syö, ja se on harvoin - ei tee poikkeusta.


Ja juu, olihan meillä viiniäkin. Tuo kuvan rosee toimi erittäin osuvasti!


Meidän tartarimme ja salaattimme syntyivät näin:

Tartar-pihvi 2:lle
* 300g tuoretta jauhelihaa (ostimme Stockalta juuri jauhettuna, maksoi 4e)
* 2 kananmunan keltuaista
* 1 rkl Dijon-sinappia
* 2 rkl pieniä kapriksia
* loraus Worchester-kastiketta
* reilusti pippuria ja hyppysellinen suolaa
* n. 0,5 dl hyvää oliiviöljyä

Pilko kaprikset pieniksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset (säästä valkuaiset vaikka jäätelöön tai marenkiin). Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään, paitsi jauheliha. Kun ainekset ovat mahdollisimman tasaisesti sekoittuneet, lisää liha ja sekoita nyt soossi lihaan. Kun jauheliha on siepannut kastikkeen itseensä, kaappaa lusikalla puolet komeudesta toiselle lautaselle, ja toinen puoli toiselle lautaselle. Muotoile lusikan avulla nätit pihvit kummallekin. Voi käyttää myös jotain muottia, jos symmetrisen sileä muoto on tärkeä. Sitten vain syömään, mutta lisää toki pippuria vielä myllystä lautaselle.

Salaatti:
Revi erilaisia salaatinlehtiä silpuksi ja sekoita maukkaan oliiviöljyn ja laadukkaan,  paksun balsamicon kanssa. Lisäksi pippuria! Nyt salaattia edustivat punainen mangoldi, renoir black ja frisee, sekä rucola. Näitä saa ainakin Stockalta. Ovat hintavampia kuin peruslehtisalaatti, mutta jos haluaa vähän salaattiluksusta, niin suosittelen.
Siivuta kylkeen vielä sopivan kypsä avocado, vaikka puolikas kummallekin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan toimiva lisuke.


Sisäinen pariisitar ei voi tällaisesta kuin hymyillä!


Sitten aterian kruunuun, eli jälkiruokaan. Pariisissa(kin) saa ihania jäätelöitä, joten valmistin jugurttimansikkajätskiä omalla ohjeellani. Tosi helppo ja yksinkertainen, mutta siitä tulee ihan "oikean" jätskin makuista, vaikka onkin paljon terveellisempi versio. Sopiva jäätymisaika on 4-6h. Jos jäädyttää pidempään, koko sotkusta tulee ihan kivikovaa, ja sulaa sitten tooosi hitaasti, että en suosittele. Lisäksi jos liian kauan hilloaa, niin menee hileiseksi, eli tätä ei jätetä pakastimen aarteeksi.
Tein tämän setin tuoreista mansikoista, mutta niiden sijaan, tai miksei kera, voi olla vaikkapa banaania ja granaattiomenaa (testattu, toimii!!), tai mangoa. Ihan mitä keksii siis! Pähkinämurskalla voi myös tuunata.



Jogurttimansikkajäätelö:

* 2 kananmunan valkuaista
* 0,5 dl sokeria, tai vähän enemmän
(en mitannut, vaan silmämääräisesti sirottelin kulhon pohjalle)
* 250g turkkilaista jugurttia
* 2dl pilkottuja tuoreita mansikoita ja koristeeksi saman verran

Erottele valkuaiset erilleen keltuaisista. Ole tarkkana, ettei keltuaista joudu valkuaisen sekaan, eli keltuaisen pitäisi säilyä ehjänä (keltuaiset voi säästää tartariin, tai vaikka pasta carbonaraan, jos siis syö pastaa). Kaada sokerit valkuaisten kaveriksi ja yhdistä ne erottamattomaksi vaahdoksi sekoittamalla ne. Suosittelen sähkövatkainta, ellei halua jotain ihmeellistä rannetreeniä tähän kohtaan.
Kun valkoinen vaahto on napakkaa, lusikoi jugurtti ja mansikkasilppu sekaan. Sekoita edelleen (sillä vatkaimella) niin tasaiseksi kuin haluat. Voisi muuten myös säväyttää vaniljasokerilla ja kanelilla, mutta niitä ei multa nyt löytynytkään.
Laita kulhon päälle huppu, esim foliosta, ja sujauta pakkaseen. Sekoita noin tunnin välein 4-6 tunnin ajan. Ota pois pakkasesta noin puolituntia ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla. Jos jätski ei ole tarpeeksi makeaa, niin vaahterasiirapilla voisi saada mukavan sokeripuraisun annokseen.

Se rosee sopi muuten tuon jälkkärinkin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti